Spring naar hoofd-inhoud

Onbemande Brandaris eerst getest

LEEUWARDEN - Vurtorenwachters zullen pas definitief de Brandaris op Terschelling verlaten als door een onafhankelijk bureau is vastgesteld dat zij door camera's te vervangen zijn.

De bemanning verhuist volgend jaar weliswaar al naar het nieuwe kustwachtcentrum op de grond, maar de apparatuur op de toren kan pas weg als het ingeschakelde bureau een terugkeer van de mensen onnodig acht. Op die manier hoopt Rijkswaterstaat dat het besluit om het eilander baken van zijn wakers te ontdoen onomstreden zal zijn. De rijksdienst gaat ervan uit dat de apparatuur tegenwoordig modern genoeg is om het zonder menselijk oog af te kunnen. De eilanden zijn daar niet van overtuigd.

Ook de vuurtoren van Schiermonnikoog wordt uitgerust met een infraroodcamera, maar de verkeersleiders blijven daar voorlopig zitten. Na een evaluatie wordt besloten of ook dat baken onbemand wordt. ,,Dat staat los van de Brandaris'', aldus Paula Hoff van Rijkswaterstaat Noord-Nederland.

 

De vuurtorenwachters van Schiermonnikoog werken sinds 24 december in twee kantoorcontainers. In de rode vuurtoren is een te hoge concentratie kwik gemeten. Binnenkort verhuizen de mannen weer naar de toren. Eerst wordt er nog een nieuwe vloer in gelegd en komt de installateur langs voor onderhoud.

 

De enige andere bemande vuurtoren aan de Nederlandse kust staat in het Zuid-Hollandse Ouddorp. Maar ook daar wil verkeersminister Karla Peijs van af. Officieel heeft ze daarover nog geen besluit genomen, maar in een brief aan de Tweede Kamer maakt ze duidelijk geen meerwaarde te zien in mensen op de toren. De Tweede Kamer brengt binnenkort een bezoek aan Terschelling om over de vuurtorenkwestie te praten.