Spring naar hoofd-inhoud

Oliebestrijding Wad vergt €330.000

DEN HAAG - Staatssecretaris Melanie Schultz van Haegen gaat voor €330.000 de capaciteit voor oliebestrijding op de Waddenzee verbeteren.

Er is een extra veegarm voor een sleephopperzuiger nodig en twee systemen om olie te verzamelen. Samen met het bestaande materiaal is het dan mogelijk om in twee dagen 3000 kubieke meter olie uit zee te halen. Volgens een studie is dat voldoende om een olieramp aan te kunnen die zich eens in de 650 jaar in het kwetsbare natuurgebied kan voordoen.
In Harlingen, Terschelling, Lauwersoog, Den Helder en Delfzijl liggen nu zes veegarmen klaar die in geval van nood aan schepen te koppelen zijn. Dit is net te weinig als zich een ramp voordoet en er geen hulp uit Duitsland beschikbaar is, blijkt uit de Capaciteitsnota 2006-2010 die Schultz gisteren heeft gepresenteerd. Uit een conceptnota die drie maanden terug uitlekte, was al duidelijk dat ze meer materiaal wilde gaan aanschaffen.

De staatssecretaris wil ook investeren in oliebestrijding op de Noordzee en in de Zeeuwse wateren. Samen met extra oefeningen, afroepkrachten en vervanging van oud materiaal vergt de nota van Schultz €7,5 miljoen.