Spring naar hoofd-inhoud

Oerol deint eindeloos

TERSCHELLING - Het Oerolfestival op Terschelling heeft een jaar vol deining achter de rug. De organisatie komt daarom dit jaar met het thema 'Eindeloze Deining'. Het wereldberoemde openluchtfestival dreigde geen editie 2005 te beleven, omdat er te weinig geld was.

De Nederlandse Aardolie Maatschappij, het ministerie van OCW en de provincie Friesland staken op het laatste moment een financiële helpende hand toe. Daardoor kunnen het straattheater, de muziek en de beeldende kunst op het eiland voorlopig blijven deinen.

 

Artistiek leider Joop Mulder is opgelucht dat hij donderdag de namen van de deelnemers aan 'zijn' festival bekend kon maken. "We hebben nu een goede financiële basis om vooruit te kunnen", zo vertelt Mulder. De organisatie heeft dit jaar twee tot 2,5 miljoen euro beschikbaar om de vijftig voorstellingen en andere kunstuitingen te kunnen financieren.

 

Zaterdag zal in Paradiso in Amsterdam al een tipje van de kunstsluier worden opgelicht. Onder andere Theater Alba, Manon Ossevoort, het Mobiele Naaiatelier en De Naakte Mannen presenteren zich dan als voorproefje op de eindeloze deining, die bezoekers tijdens het festival van 10 tot en met 19 juni kunnen ondergaan.

 

Op zoek naar identiteit

 

Het thema 'Eindeloze Deining' heeft een bredere betekenis dan alleen de financiële problemen waarmee Oerol kampte. Volgens de organisatie is de wereld de laatste jaren flink in beweging. Door de deining die daardoor ontstaat zijn mensen weer op zoek naar een identiteit. "En locatietheater en community acts zoals bij Oerol zijn bij uitstek geschikt om die identiteit te vinden", aldus Mulder.

 

Volgens de artistiek leider zijn locatietheater en community acts daarom steeds populairder. "Ik heb het afgelopen jaar wereldwijd lezingen gehouden over deze manier van kunst. Daar voor ben ik in onder meer Australie en Amerika geweest en je zie dat het fenomeen community act steeds meer groeit", aldus Mulder.

 

Training

 

Aangezien Oerol al jarenlange ervaring heeft met theater dat wordt geïntegreerd in een omgeving, geeft de organisatie van 16 tot en met 18 juni een werkconferentie. "Wij willen daarmee onze expertise en kennis op het gebied van locatietheater delen met jonge en gevestigde kunstenaars, beleidsmakers en culturele ondernemers wereldwijd", aldus Mulder. De werkconferentie bestaat onder meer uit het trainen van tien jonge theatermakers uit binnen- en buitenland.