Spring naar hoofd-inhoud

Noodbouw voor zieke zeehonden achter crèche

PIETERBUREN - Een aantal bewoners van de zeehondencrèche Lenie 't Hart in Pieterburen kijkt gisteren belangstellend toe hoe acht noodunits worden geplaatst die opvang moeten bieden aan door longwormen getroffen zeehonden.

De units zijn geplaatst door het Asser bedrijf Jarino, dat gespecialiseerd is in tijdelijke huisvesting. In de bestaande crèche is niet genoeg ruimte om het grote aantal zieke dieren dat de laatste weken wordt binnengebracht onder te brengen. De toename van vervuilende stoffen als vlamvertragers en weekmakers zorgen volgens de crèche voor de extreme stijging van het aantal zieke zeehonden. Deze sinds 1998 sterk toegenomen vervuiling tast het immuunsysteem van de jonge zeehonden aan waardoor ze wel ziek worden van een op zich onschuldige kinderziekte.

Het gewicht van de opgevangen dieren ligt tussen de 12 en 20 kilo. Onderzoek heeft uitgewezen dat wanneer het gewicht van een jonge zeehond onder de 23 kilo komt het de winter niet zal overleven in de vrije natuur. Gisteren werden opnieuw twee dieren met longworm binnengebracht, waarmee het aantal op 79 gekomen is. Dat is drie keer zoveel als normaal in deze tijd van het jaar.

De 'mobiele zeehondenziekenhuizen' zijn ingericht als quarantaineruimtes met een zwembadje erin. Volgens Lenie 't Hart kunnen de meeste dieren 'met veel liefde en verzorging' er doorheen gehaald worden. Na een opvangperiode van zo'n vier maanden kunnen ze gezond weer in de Waddenzee worden vrijgelaten.