Spring naar hoofd-inhoud

Nominatie verrast waddenbeschermers

New 7 Wonders of Nature heet de wereldwijde internetverkiezing van de zeven mooiste natuurgebieden. Namens Nederland, Duitsland en Denemarken staat de Waddenzee genomineerd. Maar de directeur van de Waddenvereniging weet nergens van.

Harlingen - Hidde van Kersen, directeur van de Waddenvereniging, belooft om meteen 'new7wonders' bij Google in te tikken. Want hij heeft nog nooit gehoord van dit tot 2010 doorlopende, vooral educatieve project van de ex-avonturier Bernard Weber, van komaf een Canadees. Een uurtje later blijkt Van Kersen achter zijn beeldscherm steeds enthousiaster te zijn geworden.

"Zulke internetzaken zijn een goed middel om meer aandacht te vragen voor de natuur." Vooral als 'het dossier werelderfgoed' volgend jaar wat de Waddenzee betreft met succes wordt afgesloten, dan zou een hoge notering als verkiezingsresultaat in New 7 Wonders of Nature daar prachtig bij aansluiten, meent de waddendirecteur. Hij gaat nadenken over wat er nu precies gedaan moet worden. In de aanloop naar de finale vinden enkele nominaties plaats en het natuurgebied dat mee wil blijven doen, dient miljoenen stemmen naar zich toe te trekken. Van Kersen meent dat zo'n gigantische uitdaging schreeuwt om vormen van samenwerking. Zo zou de Vogelbescherming wellicht ook een steentje willen bijdragen, bedenkt hij. Helaas blijkt men ook in Zeist onwetend van de verkiezing. Kees de Pater, hoofd van de pr-afdeling, oordeelt echter meteen dat de Waddenzee meer verdient dan de 220- ste plaats die op dit moment wordt ingenomen.

Hij geeft aan onmiddellijk gereed te staan voor gezamenlijke strijd en blijkt ook niet te beroerd om Birdlife International in te schakelen. Dat internationale is volkomen terecht, redeneert De Pater, want de Waddenzee heeft nu eenmaal miljoenen gevederde ambassadeurs die elk jaar heen en weer vliegen 'tussen Siberië en Afrika'.

Peter de Lange, woordvoerder van stichting Wadloopcentrum Pieterburen, kent het verkiezingsinitiatief wél en waardeert het dat de Waddenzee nu extra 'in the picture' komt. Maar hij meent dat je je pas echt kunt binden aan 'die bak met modder achter de dijk' in de directe ervaring. Op die lijn zit Bert Swart, burgemeester van Schiermonnikoog, eigenlijk ook. Hij heeft het over horen, zien en ruiken en dan 'is het kat in het bakkie'. "Als mensen het gebied bezoeken, zijn ze snel om."

Meedoen aan de verkiezing?

Zie http:// www.new7wonders.com/nature/en/nominees/ europe/c/WaddenSea/