Spring naar hoofd-inhoud

Nederlandse basisscholen betrokken bij internationaal trekvogelonderzoek

Vanaf april maken basisschoolleerlingen via het project Vogeltrackers kennis met internationaal trekvogelonderzoek. Op www.vogeltrackers.nl bekijken ze filmpjes over trekvogelonderzoek, nemen ze deel aan de ‘Nationale Trekvogel Competitie’ en voeren ze hun eigen vogelwaarnemingen in.

Ecomare heeft het project Vogeltrackers opgezet i.s.m. het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ), Vogelbescherming Nederland, WILDzoekers en Natuurmonumenten. Op 22 en 23 maart zijn de medewerkers van de dertien deelnemende wadden- en kustcentra bij Ecomare op Texel voor de officiële aftrap. Het zijn wadden- en kustcentra van Schiermonnikoog tot aan de Oosterschelde.

 
Vogeltrackers is bedoeld voor de bovenbouw van de basisscholen en leden van de jeugdnatuurclub "WILDzoekers". Het doel is om kinderen inzicht te geven in het leven van een trekvogel en het belang van het Nederlandse (wadden)kustgebied als tussenstop voor een trekvogel. Het bijkomende doel is kinderen te activeren om meer met de natuur bezig te zijn. Het project richt zich op de kustgerichte trekvogels zoals rosse grutto, kanoetstrandloper en lepelaar.

 
Scholen kunnen zich opgeven op www.vogeltrackers.nl en boeken dan een gratis veldwerkprogramma bij een van de deelnemende wadden- en kustcentra. Voorwaarde is dat de school zelf ook aandacht besteedt aan het thema trekvogels met behulp van www.vogeltrackers.nl, het bijbehorende lesmateriaal en de gratis trekvogelkrant. De krant bestaat uit acht pagina's vol weetjes en spelletjes over trekvogels. Middenin staat een trekvogelbordspel waarmee kinderen zich inleven in de reis van een kanoetstrandloper van Siberië, via de Waddenzee, naar West-Afrika en weer terug.

 
Alle groepen 7 en 8 van de Texelse basisscholen hebben in maart alvast een voorproefje van het veldwerkprogramma gekregen en hebben het leefgebied van een trekvogel aan den lijve ervaren. Kinderen kunnen op www.vogeltrackers.nl ook individueel deelnemen aan de Nationale Trekvogel Competitie. Het is een interactieve wedstrijd met spelletjes, quizvragen en opdrachten over trekvogels.

Het project Vogeltrackers is mogelijk gemaakt door eigen bijdragen van alle partners, steun van de Nationale Postcodeloterij als onderdeel van de klimaatcampagne 'Hier', VSBfonds, ministerie van LNV, Prins Bernhard Cultuurfonds en Leader+.