Spring naar hoofd-inhoud

Nederland zit op een gigantische gasbel

LEEUWARDEN - Nederland heeft veel meer gas dan tot nu toe werd gedacht. Er is een voorraad die maar liefst tweehonderd keer het gasveld bij Slochteren (2800 miljard kubieke meter) beslaat. Het gaat om een potentieel van 500.000 miljard kubieke meter, schat Energie Beheer Nederland (EBN).

De Nederlandse Staat gaat nu uit van een nog winbare voorraad in Nederland van 1400 miljard kuub. Dit betreft vooral het zogeheten Groningenveld en daarnaast kleinere velden, waaronder ook enkele Friese. Uit het rapport 'Focus on Dutch gas' van EBN blijkt de winst te zitten in de zogeheten geavanceerde winning van 'ondiep gas'. Deze methoden staan nu nog in de kinderschoenen. EBN-topman Jan Dirk Bokhoven: 'Ondiep gas werd vanwege de boorrisico’s altijd vermeden en vrijwel nooit in productie genomen. Vorig jaar is dat voor het eerst wel gebeurd. Hoeveel ondiep gas er is in Nederland, is nooit goed in kaart gebracht. Laat staan dat we weten wat er nog in productie genomen kan worden.'

Ook gas dat in slechter reservoirgesteente en kolengas kan voor opsporing en winning in aanmerking komen. EBN ziet verder mogelijkheden voor de winning van kleisteengas. 'In de VS heeft de productie van dit gas de afgelopen jaren tegen de verwachting in een grote vlucht genomen. De technische uitdagingen moeten niet onderschat worden, maar het gas is er zeker', aldus Bokhoven. Het rapport stelt dat de gasproductie uit de kleine velden over zijn hoogtepunt heen is. In Friesland wordt onder andere gas gewonnen in Anjum, Gorredijk, Leeuwarden, Easterein en in de Waddenzee. De verwachting is wel dat deze bronnen nog zeker twintig jaar kunnen worden benut.