Spring naar hoofd-inhoud

Natuurschool wil attractie in visserijhaven

Lauwersoog/Groningen - Het voormalige pand van Nordshell/Nordshrimp van de Zoutkamper garnalenreus Heiploeg wordt als het aan directeur Ib Huysman van de Stichting Natuurschool ligt een grote publiekstrekker.

Het moet in de haven van Lauwersoog een centrum worden voor natuur- en cultuurfans. Tofino is de naam die Huysman voor deze attractie heeft bedacht. Hij hoopt dat het volgende zomer de deuren kan openen en verwacht binnen vijf jaar tijd jaarlijks 150.000 bezoekers te trekken. Huysman heeft het idee ontleend aan het ecotoerisme in Tofino op het Canadese Vancouver Island. In het oude bedrijfspand wil hij een museum voor 'wildlife art' (natuurkunst) inrichten. Rond het gebouw zou een beeldentuin moeten komen. Tussen de kunst wil hij 'kunstzinnig vormgegeven, vrijstaande zeeaquaria' plaatsen'. Ook omvat het plan breedbeeldprojecties van wat er op het wad en in het Lauwersmeergebied in de natuur gebeurt.

 

'Wildlife lab'

Huysman denkt aan een 'wildlife lab' waarin natuuronderzoekers publiek laten kennismaken met hun bevindingen. Hij wil ook een balie voor het reserveren van wadloop-excursies, begeleide (zee)kayaktours en natuurboottochten. Ook is er een aparte waddenzeeruimte gepland. Een hapje eten kan - als het aan Huysman ligt - straks in een restaurant waar wordt gekookt met ingrediƫnten uit het waddengebied. Tenslotte wil hij kleinschalige concerten houden tussen de kunst en de vissen. De Natuurschool gebruikt het Heiploeg-pand nu al als les- en opslagruimte.