Spring naar hoofd-inhoud

NAM neemt laatste horde gaswinning

DEN HAAG - De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) kan zeer waarschijnlijk over drie maanden beginnen met extra gaswinning onder de Waddenzee.

De Raad van State in Den Haag was gisteren niet onder de indruk van beroepen die tegen de vergunningen zijn aangetekend. Daarmee verdwijnt de laatste hindernis voor de NAM uit beeld. Als staatsraad Aad Kosto de in het bestuurlijke kort geding geuite bezwaren binnenkort afwijst, kan de NAM in ieder geval tot de herfst van volgend jaar gas oppompen vanuit Moddergat. Tegen die tijd volgt in de bodemzaak een definitief oordeel over de winning.
De Vogelbescherming, de stichting Nateuropa en waddenschilder Geurt Busser konden gisteren daardoor alleen naar voren brengen wat voor kwaad de winning in de eerste negen maanden kan uitrichten. De Vogelbescherming vreest dat de NAM niet meer te remmen zal zijn als de eerste toestemming gegeven is. Maar met die angst kan de Raad van State weinig.

Busser stelt dat zijn favoriete schilderplek bij Moddergat tijdelijk niet bruikbaar zal zijn omdat er een boortoren verrijst. Maar die toren is na vijf of zes weken alweer weg. Nateuropa, van het afvallige Waddenvereniginglid Wietske Jonker uit Drenthe, kon geen inhoudelijk argument aanvoeren.

Jonker en enkele medebestuursleden van haar stichting maakten net als Busser vooral van de gelegenheid gebruik om hun woede en onbegrip over gaswinning te verwoorden. De Vogelbescherming is bezorgd over het verdwijnen van wadplaten. Dat effect kan zich pas op lange termijn voordoen. Vandaar dat dit punt volgend jaar bij de bodemzaak meer kans van slagen heeft, al bestrijden de ministeries van economische zaken en landbouw dat wadplaten eraan gaan.

Volgens de departementen zorgt de winning volgend jaar voor een bodemdaling van hooguit 1 millimeter. In 2008 start het oppompen ook vanuit Lauwersoog, maar blijft de schade vanwege de zandaanvoer door de zee binnen de perken.