Spring naar hoofd-inhoud

Moederzeehonden op mensenjacht na aanspoelen baby's

VLIELAND/PIETERBUREN

Mensen op Vlieland en Terschelling moeten niet te dicht bij aangespoelde babyzeehondjes komen, omdat de moeders hun jongen met geweld verdedigen. Van Leni 't Hart van Zeehondencreche Pieterburen mogen de moeders bijten. "Als mensen te dichtbij de baby's komen, worden ze verlaten door de moederzeehond", waarschuwde ze maandag.

 

De zeehondenopvang heeft tien babyzeehondjes opgevangen die hun moeder kwijt zijn geraakt door forse stormen afgelopen weekeinde. De vrouwtjeszeehonden bevallen in het najaar altijd op De Richel, een zandplaat tussen Terschelling en Vlieland. Normaal gesproken blijft die zandplaat ook bij hoog water droog. Door de storm liep echter afgelopen weekeinde ook. De Richel onder en werden negentig babyss met hun moeders van de zandplaat gespoeld. De moeders en baby's zijn daarop massaal op Terschelling en Vlieland aangespoeld.

 

Zestig babyzeehondjes zijn met hulp van de moeder weerteruggekeerd op De Richel. Op Vlieland liggen nog zeven babyzeehondjes en op Terschelling twee. De zeehondjes worden pas door de zeehondencreche opgevangen als ze langer dan een dag zonder moeder zijn gezien. Naast de tien zeehondjes die in Pieterburen worden opgevangen, is een baby overleden en de rest spoorloos.

 

De baby's die op de eilanden liggen, trekken volgens 't Hart veel publiek. Met patrouilles door vrijwilligers van de Zeehondencreche worden nieuwsgierige mensen op afstand gehouden. Zeehondjes hebben tot minimaal drie weken na de geboorte verzorging van de moeder nodig. Na drie weken verliezen de jongen namelijk hun witte vacht en kunnen ze zwemmen.

 

't Hart vreest woensdag opnieuw slecht weer. Mogelijk worden de babyzeehondjes dan weer van De Richel afgespoeld. De zeehondencreche is bang dat de toestroom van toeristen in de kerstvakantie de zeehonden zal storen. "Ik hoop dat de mensen gewoon op meer dan honderdvijftig meter afstand blijven. Dan kunnen ze genieten van een prachtig tafereel, zonder de zeehonden lastig te vallen", aldus 't Hart.