Spring naar hoofd-inhoud

Minister zet gasvelden Terschelling in etalage

DEN HAAG - Van drie gasvelden bij Terschelling en een bij Oosterwolde ziet minister Laurens Jan Brinkhorst van economische zaken graag dat bedrijven die alsnog leeghalen.

Het departement heeft ze samen met een serie andere 'slapende' gasvelden in de etalage gezet. NAM en Elf Petroland lieten de gasbellen met rust, nadat bleek dat er weinig aardgas te halen viel.

Om het belangrijke Groningenveld bij Slochteren langer te kunnen gebruiken, vindt de bewindsman het echter van belang dat bedrijven ook de kleinste velden aanspreken. Door ze opnieuw aan te bieden, is de interesse van bedrijven aan te wakkeren, aldus Brinkhorst in een brief aan de Tweede Kamer.

 

Het bedrijfsleven ziet liever dat het rijk het opsporen van gasvelden beloont met het herinvoeren van een belastingvoordeeltje. Maar de minister wil zoiets pas als ultieme middel uit de kast halen als het nu ingezette beleid niets oplevert. Bij de velden van Terschelling - een op de westpunt, twee in de Noordzee - is opgemerkt dat belangstellenden er rekening mee moeten houden dat de nabijheid van het Waddengebied belemmeringen oplevert.