Spring naar hoofd-inhoud

Minister: niet procederen om mosselzaad

DEN HAAG - Natuur- en milieuorganisaties moeten niet procederen over de vergunning die mosselvissers hebben aangevraagd voor najaarsvisserij op het Wad. Minister Gerda Verburg riep betrokken organisaties gisteren op niet naar de Raad van State te stappen: "Dat is een investering in vertrouwen. Daar is iedereen mee gediend."

De Zeeuwse vissers willen 11,8 miljoen kilo mosselzaad vangen. Ze zitten in zwaar weer sinds de Raad van State eerder dit jaar een oude vergunning vernietigde. Dat gebeurde omdat natuurschade door de visserij niet uitgesloten is. Sindsdien zoekt de minister een juridisch fundament waarop zij de mosselzaadvisserij voor de toekomst kan veiligstellen.

Achter de schermen overleggen vissers en natuurorganisaties. De Waddenvereniging roept de minister op zelf meer regie te nemen. "Partijen komen er anders niet uit", zegt directeur Hidde van Kersen. Eind oktober moet er een deal liggen. De mosselvissers hebben weinig vertrouwen dat er een houdbare vergunning komt. Het ziet er naar uit dat de minister de vissers over de najaarsvisserij tegemoet wil komen, maar in welke mate is niet bekend. "We doen het uiterste voor een houdbare vergunning", zei ze.

In 2009 wil de minister doorgaan met de experimenten met installaties voor mosselzaadinvang. Dit zijn constructies van touwen en netten waaraan mossellarven zich hechten. De installatie voor de haven van Lauwersoog wordt verplaatst na klachten van garnalenvissers en recreanten. Op 160 hectare aan kweekpercelen staat Verburg volgend jaar nieuwe installaties toe. In de Tweede Kamer pleiten CDA, VVD en de Partij voor de Vrijheid voor 660 hectare extra.