Spring naar hoofd-inhoud

Milieuorganisaties en Meyer begraven strijdbijl

PAPENBURG - Na een kwarteeuw discussie over wat de gevolgen voor flora en fauna zijn als grote schepen over de Eems varen, hebben de belangrijkste milieuorganisaties en de Meyer Werf de strijdbijl begraven.

In bijzijn van minister-president Christian Wulff van Nedersaksen hebben vertegenwoordigers van de werf en milieuorganisaties eergisteren een verbintenis ondertekend, waarin afspraken zijn gemaakthoe vaak en wanneer schepen over de Eems richting Noordzee kunnen varen.

Het gaat om afspraken die voorlopig dertig jaar gelden. Voornaamste afspraak is dat het water in de Eems in de periode 1 april tot 15 juli tot een hoogte van 1,90 meter mag worden opgestuwd. Tussen 15 juli en april mag het rivierwater tot een maximum van 2,70 meter worden opgestuwd. Dat betekent dat crusieschepen met een diepgang tot 8,50 meter in die periode over de Eems kunnen varen.

Met de nieuwe afspraken denken alle partijen dat de broedgebieden van vogels langs de Eems beter beschermd worden en dat voorkomen kan worden dat vele vogelsoorten verdrinken. Het Duitse waterschap had Meyer, bij uitzondering, al twee vergunningen gegeven om in de zomer van 2009 (komend weekend) en in 2011met een cruiseschip over de Eems te varen.

De nieuwe afspraken, die juridisch zijn dichtgetimmerd, betekent dat Meyer voortaanrekening moet houden met het afleveringstijdstip van cruiseschepen. "De echte grote schepen kunnen we niet in de periode april tot halverwege juli over de Eems laten varen", zegt woordvoerder Peter Hackmann. Alle betrokken partijen, inclusief het ministerie van milieu, gaan nu verder praten hoe de kwaliteit van het water gegarandeerd kan blijven. Jaarlijks moet er veel slik verwijderd worden. De kosten die daarmee gemoeid zijn lopen in de miljoenen euro's.

Het cruiseschip celebrity equinox gaat zaterdag via de rivier de Eems naar de Eemshaven. Het is met een lengte van 317 meter en een breddte van 36,8 het grootste cruiseschip ooit dat op de Meyer Werf is gebouwd. Het schip (kosten: half miljard euro) biedt plaats aan 2852 passagiers. Voor de tocht over de Eems heeft Meyer een speciale vergunning gekregen want het waterpeil moet tot ruim 2,50 meter hoogte worden opgestuwd.