Spring naar hoofd-inhoud

Meer vossen dan verwacht op Vlieland

VLIELAND - Op Vlieland stappen meer vossen rond dan Staatsbosbeheer tot nu had aangenomen. Jagers hebben twee exemplaren geschoten. Maar zij hebben er meer zien lopen, zegt Rien Cardol van Staatsbosbeheer.

 

Hoeveel vossen er zijn, is vooralsnog onduidelijk. De jacht gaat voorlopig door. De twee geschoten exemplaren zijn mannetjes van een half jaar oud. De jagers hebben de kadavers overgedragen aan de politie.

Het gaat om twee mannetjes van zes maanden oud. Zij hebben het gewicht en de afmeting van volwassen beesten. Hun leeftijd is opvallend te noemen. Vossen worden in normale natuurlijke omstandigheden eind maart, begin april geboren.

"Het kan betekenen dat ze niet in de natuur zijn geboren. Het valt niet uit te sluiten dat er fokplekken voor vossen zijn." Tot 1 april vorig jaar fokten tien bedrijven in het land jaarlijks zo’n twintigduizend witte poolvossen. Dat gebeurde voor hun vacht. De fokkerij werd vorig jaar verboden. Het houden van vossen in kleine kooien bleek tot ernstige stress bij de dieren te leiden.