Spring naar hoofd-inhoud

Lemster jacht vol hasj op Noordzee gepakt

HARLINGEN - Op de Noordzee vlakbij de Gronden van Stortemelk heeft de douane gisterochtend een zeiljacht onderschept met zo'n 2000 kilo drugs aan boord. De straatwaarde van de hasj bedraagt ongeveer €9 miljoen.

De bemanning van patrouillevaartuig Stormmeeuw kreeg zeilboot Elianne ten noorden van Ameland in beeld. Het schip met thuishaven Lemmer viel op omdat het tijdens zwaar weer - windkracht 8 - op zee was. Het voer op de motor. De douane volgde de Elianne tot in de Gronden van Stortemelk tussen Vlieland en Terschelling. Om vijf uur 's ochtends controleerden de mannen het jacht en vonden 42 blauwe en bruine pakketten waar drugs in zat. Die waren verstopt onder de vlonders in de kajuit en de voorpunt van de tweemaster.

De douane bracht de Elianne met de vier opvarenden naar Terschelling en leverde hen over aan de politie. Twee verdachten wisten te ontsnappen. De politie kreeg een van hen snel te pakken. De ander zou door agenten aangesproken zijn met de vraag of hij twee mannen had gezien. Hij vertelde dat hij een duo het bos in had zien rennen.

De man vroeg vervolgens zelf een lift aan een eilander die met z'n auto de veerboot naar de vaste wal op wilde rijden. Als autopassagier hoef je geen bootkaartje te laten zien. Toen de vierde verdachte in Harlingen van de veerboot stapte, is hij alsnog aangehouden. Hij viel op omdat hij op blote voeten liep.

De Elianne is naar Harlingen gesleept en lag gisteravond in de Vluchthaven naast de douaneboot. Medewerkers van de politie en de douane voerden de drugs af in een busje. Er moest een tweede bus uit Leeuwarden komen omdat de buit te omvangrijk was. De smokkelaars hebben de pakketten drugs op zee waarschijnlijk met een rubberboot overgeheveld naar de Elianne. De hasj komt vermoedelijk uit Marokko

De Friese politie, het Korps Landelijke Politiediensten en de Fiod-ECD onderzoeken de zaak. Vorig jaar pakte de Nationale Recherche een man uit Zurich op omdat hij banden zou hebben met een internationale drugsbende die met zeiljachten grote partijen hasj en cocaïne naar Nederland haalden.

In september 2005 troffen agenten 1300 kilo hasj aan op een zeilschip bij Den Oever. Een jaar eerder werd bij Vlieland op een zeilschip 2100 kilo hasj gevonden.