Spring naar hoofd-inhoud

'Lauwersoog kan poort naar wad worden'

Zijn natuurschool bestaat dit jaar twintig jaar en heeft inmiddels acht locaties in Nederland. Het begon allemaal in Lauwersoog. Een plek die volgens directeur Ib Huysman de toegangspoort tot de Waddenzee moet worden.

Ruim 33.000 kinderen bezochten vorig jaar een van de acht vestigingen van de natuurschool die directeur Ib Huysman in 1989 oprichtte. De natuurschool zit behalve in Lauwersoog ook onder meer in Gieten, op Borkum en in Den Oever. Zeventig gidsen en vijf vaste medewerkers telt zijn stichting inmiddels en Huysman is naarstig op zoek naar twintig nieuwe gidsen. En dat alles zonder een cent subsidie, want de natuurschool is een stichting die al twintig jaar zelf de broek ophoudt. Huysman trekt zelf ook geregeld zijn lange waadpak aan om gewapend met een van zijn zelfgemaakte schepnetten kinderen in de leeftijd van 4 tot 16 jaar de wonderen van de natuur bij te brengen. "Wat ik vooral wil bereiken is verwondering voor die natuur. We gaan zowel het zoete als het zoute water op bij Lauwersoog. Aan de hand van wat er in onze netten komt, vertellen we het verhaal van de natuur. Hoe alles samenhangt en hoe mooi alles met elkaar samenhangt."

Huysman studeerde in Groningen om leraar biologie te worden, maar was daar naar eigen zeggen te onrustig voor. "Ik wilde vertellen, ik wilde naar buiten, niet gebonden zijn aan vaste lesprogramma's." Scholen betalen om hun leerlingen bij wijze van excursie of schoolreis een hele dag bezig gehouden te laten worden. "Je ziet steeds meer dat scholen een stuk educatie willen toevoegen aan hun schoolreisjes, waar het vroeger vooral pretparken waren waar de bussen heengingen. Natuurlijk vinden vooral brugklassers het niet altijd 'cool' om de natuur in te gaan. Dan krijg ik ze hier met hun mp3-speler op hun hoofd, een peuk erbij en vooral zo ongeïnteresseerd mogelijk kijkend. Maar meestal zie je ze dan langzaam beseffen hoe leuk en mooi de natuur is. Dat is prachtig om te bereiken, die omslag."

Huysman is een echte 'plannenmaker'. Hij voorziet grote kansen voor de haven van Lauwersoog die de provincie en gemeenten naar zijn zin veel te lang hebben laten liggen. "De kans is heel groot dat de Waddenzee in juni van dit jaar op de Werelderfgoedlijst van Unesco komt te staan. Dat zal enorm veel extra bezoekers uit binnen- en buitenland gaan opleveren. Voor Lauwersoog een geweldige mogelijkheid om zich te profileren.

Ik ben al in gesprek met de provincie en met onder meer de Waddenvereniging om hier een soort toegangspoort, een 'gateway' tot het Waddengebied te maken. 'Ik wil verwondering bijbrengen'.  Ik denk dan aan een mooi permanent gebouw met een grote uitkijktoren, van natuurlijke materialen, waar bijvoorbeeld grote wanden komen met live-camerabeelden van verschillende plekken op het wad. Dat mensen kunnen zien: hoe is het nu op Terschelling, of op de Engelsmanplaat. Ik zou hier ook graag een mooi groot zeeaquarium zien met van alles wat er aan leven voorkomt op het wad. Je zou mensen ook de mogelijkheid moeten bieden om daar te kunnen slapen, tussen de vissen. Dat is toch prachtig?"