Spring naar hoofd-inhoud

Langste elektriciteitskabel ter wereld is in gebruik

Vanmorgen (dinsdag 6 mei) is de langste onderzeese hoogspanningskabel ter wereld succesvol in bedrijf genomen: de 580-kilometer lange NorNed-kabel tussen Nederland (Eemshaven) en Noorwegen (Feda).

De kabel heeft een vermogen van 700 megawatt en is bestemd voor het transport van elektriciteit tussen beide landen. De NorNed-kabel verbindt Scandinaviƫ letterlijk met het Europees continent. Door de kabel ontstaat zo een Europese elektriciteitsmarkt voor 200 miljoen consumenten. De NorNed-kabel zal een belangrijke bijdrage leveren aan stabielere elektriciteitsprijzen in Europa.


De kabel biedt de nodige synergie voor beide landen. Noorwegen en Nederland vullen elkaar aan als het gaat om productie en verbruik van elektriciteit. In Nederland wordt 's nachts minder elektriciteit dan overdag gebruikt. In Noorwegen is er 's nachts een relatief hoog energieverbruik. Beide landen kennen daarbij verschillende vormen van energieverbruik en productie: Noorwegen heeft elektrische verwarming, Nederland kent verwarming met gas. Met de NorNed-kabel kunnen de Nederlandse en Noorse centrales hun productiecapaciteit optimaal benutten. Bovendien kan Nederland groene energie uit waterkracht importeren. De NorNed-kabel draagt bij aan de leveringszekerheid in beide landen.