Spring naar hoofd-inhoud

Laagvliegoefeningen boven Marnewaard

MARNEWAARD - Boven de Marnewaard vinden de komende vier weken laagvliegoefeningen plaats.

Woensdag en dinsdag tot en met de donderdag in de week daarop oefent vliegbasis Volkel voor een eindinspectie van de NAVO. Van 10 tot en met 13 april vliegen naast F-16' s van Volkel toestellen van de Leeuwarder basis en uit het buitenland.
Er wordt gevlogen van acht uur 's morgens tot kwart voor elf 's avonds. Transporthelikopters uit Gilze-Rijen brengen grondtroepen van de Koninklijke Landmacht. Andere heli's doen verkenningsvluchten. De militairen geven de piloten door waar hun doelen zitten.

De jachtvliegtuigen mogen boven de Marnewaard op hoogtes van tussen de 75 en 150 meter vliegen, de helikopters op minimaal 50 meter. Boven de Waddenzee moeten de toestellen boven de 450 meter blijven. Boven de broedgebieden in het Lauwersmeer is 300 meter de limiet.

De Koninklijke Luchtmacht moet om de paar jaar aan de NAVO laten zien dat ze aan de internationale eisen voldoet. Daarom wordt er eerst geoefend voor commandant Hans de Jong van de luchtstrijdkrachten. Pas als die zijn fiat geeft kan vliegbasis Volkel op voor het 'NAVO-examen'.