Spring naar hoofd-inhoud

Kritiek op onbemande Brandaris

DEN HAAG - Rijkswaterstaat wil veel te snel de vuurtorenwachters van de Brandaris op Terschelling halen, vinden de Tweede Kamerleden Eddy van Hijum (CDA) en Janneke Snijder (VVD).

Volgens hen moet een systeem met infraroodcamera's zich de komende jaren eerst bewijzen voor de mensen naar beneden kunnen. Vorige week zaterdag liet Jan Hoogland van Rijkswaterstaat Noord-Nederland weten dat wat hem betreft een bemande Brandaris volgend jaar al niet meer nodig is. De vuurtoren van Schiermonnikoog mag een jaar langer de bemanning behouden. Camera's zullen het menselijk oog vervangen.

Volgens Van Hijum en Snijder is dat in strijd met afspraken die met verkeersminister Karla Peijs zijn gemaakt. De minister besloot vorig jaar de vuurtorens nog minstens een paar jaar bemenst te houden nadat de Kamer daar op aandrong. Via schriftelijke vragen willen de kamerleden opheldering van Peijs. Verkeer en Waterstaat bevestigde gisteren dat een zeeverkeerscentrale in de Terschellinger zeevaartschool de vuurtorens gaat aflossen. De bouw daarvan duurt twee jaar.