Spring naar hoofd-inhoud

Koninklijke Marine steunt schoonmaakactie natuurgebied

De Koninklijke Marine ondersteunt dinsdag 19 mei een schoonmaakactie van de zandplaat 'Razende Bol' voor de kust van Den Helder.

Een landingsvaartuig met bemanning van het Korps Mariniers vaart negentig tweedejaars leerlingen van het Technisch Opleidingscentrum in Den Helder naar 'de Razende Bol' om daar gezamenlijk al het afval te verzamelen.

De schoonmaakactie is onderdeel van het (kunst)project 'Razende Bol schoon' in het kader van 'de week van de zee'. Dit door de gemeente Den Helder geïnitieerde project heeft tot doel om de deelnemende scholieren kennis en inzicht te geven in de grote hoeveelheden zwerfafval die de mens bewust en onbewust achterlaat in de zee en welke gevolgen dit heeft voor het milieu. Al het verzamelde afval zal in een militair voertuig aan boord van het landingsvaartuig worden verzameld en na terugkeer in Den Helder naar het Julianaplein worden gereden.

In de middag zullen de leerlingen onder leiding van verschillende kunstenaars het verzamelde afval gebruiken om hier kunstwerken van te maken. Deze kunstwerken zullen vervolgens aan de (lokale) pers en de inwoners van Den Helder ten toon worden gespreid.

De Koninklijke Marine heeft een binding met de zee en het (maritieme) milieu. Daarom ondersteunt zij dit initiatief door het aanbieden van varende capaciteit in de vorm van een landingsvaartuig, het verzorgen van de busregeling voor de MBO leerlingen en het aanleveren van de vrachtwagen voor het transport van het afval.