Spring naar hoofd-inhoud

Koninklijke familie genoot op wad van vijf zeehonden

Pieterburen

Het idee voor een wadloopuitje is vermoedelijk al twee jaar geleden ontstaan toen koningin Beatrix en haar gevolg de Koninginnedagviering in Warffum bijwoonden, zegt wadloopgids Rienk Dijkstra uit Pieterburen.

Bij een nabootsing van het wadlopen zou het hoge bezoek tijdens dit feest warm zijn gemaakt voor een modderige wandeling in de weidsheid van het wad.

Het eerste contact met het nieuwe samenwerkingsverband www.wadlooparrangementen.nl in Pieterburen (dat het uitstapje regelde) dateert volgens wadloopster en horecaonderneemster Anita Klont, betrokken bij onder meer de restaurants Wadden Zeezicht in Lauwersoog en Waddengenot in Pieterburen, van november vorig jaar en kwam via internet tot stand.

In mei was de kogel door de kerk: de prinsen en prinsessen zouden afgelopen zondag met Klont en twee gidsen het wad opgaan.

En aldus geschiedde. Het veertien leden tellende gezelschap kreeg zaterdagavond in hotel Het Klooster in Kloosterburen uitleg over het avontuur van de volgende dag.

Zondagochtend reed het achter de gidsen aan naar de Friese waddendijk tussen Nes en Wierum. De leden van de koninklijke familie stapten om kwart over acht het wad op en liepen zonder incidenten naar Engelsmanplaat en weer terug. Rond half elf stonden ze weer op de dijk.

Wat er onderweg precies is gebeurd en gezegd, willen de gidsen om privacyredenen niet onthullen. "Maar het is een ontzettend leuke dag geweest", wil Anita Klont wel kwijt.

Dijkstra meldt dat de leden van het koninklijk huis onderweg vijf zeehonden hebben gezien: "Dat vonden ze een heel mooi gezicht.

Ik heb verder verteld over de landaanwinning en flora en fauna. Ze waren zeer geïnteresseerd, er werden veel vragen gesteld. De gasten hebben volgens mij een goede indruk gekregen van het wad."

Wadloopgids Dijkstra is er trots op dat het Pieterbuurster samenwerkingsverband www.wadlooparrangementen.nl al in het eerste jaar zo'n hoogtepunt beleeft. Het is overigens niet de eerste keer dat Dijkstra met leden van de koninklijke familie het wad op is gegaan. In de jaren zestig mocht hij eerst Prins Claus en een aantal jaren later mr. van Vollenhove begeleiden.