Spring naar hoofd-inhoud

Kleine kans windpark boven Schiermonnikoog

DEN HAAG - De kans dat er ten noorden van Schiermonnikoog een windmolenpark komt, is beperkt.

Er zijn te veel gegadigden om elders op de Noordzee turbines te plaatsen terwijl tegen de molens bij het waddeneiland bezwaren bestaan. In ieder geval komt het windpark er niet voor 2010, blijkt uit een brief van minister Laurens Jan Brinkhorst aan de Tweede Kamer.
Waar er initiatieven zijn voor tachtig windmolenparken op zee, houdt Brinkhorst het tot 2010 bij twee. Eén bij Egmond en één verder uit de kust. De ontwikkeling van de overige plannen heeft een jaar stilgelegen doordat het rijk fouten had gemaakt bij de milieueffectrapportage. Inmiddels bekijkt het ministerie weer alle aanvragen. De tachtig parken zijn goed voor 21.000 MegaWatt energie, tien keer meer dan het kabinet nastreeft. Zodra het doel bereikt is, gaan de andere plannen de prullenbak in.

Voor het gebied ten noorden van Schiermonnikoog hebben twee bedrijven belangstelling getoond om honderd molens te plaatsen. Die zijn in de middenberm van de scheepvaartroute gepland. De milieubeweging is daar tegen uit vrees voor rampen door op drift geslagen schepen.