Spring naar hoofd-inhoud

Klankbordgroep: “Maak schoorsteen afvaloven hoger”

HARLINGEN - Een hogere schoorsteen op de afvaloven van Omrin zal de concentratie van rookgassen vier keer lager maken. Dit zal onrust over de afvaloven wegnemen. Dat schrijft Jacob Reitsma, voorzitter Klankbordgroep REC, in een brief aan de Harlinger gemeenteraad. De klankbordgroep wil weten of de raad de procedure voor een hogere schoorsteen in werking wil zetten.

Omrin wilde aanvankelijk een hogere schoorsteen, maar deze paste niet in het bestemmingsplan. Omrin beloofde toen de zogenaamde virtuele schoorsteen. “De lucht stijgt nog wel vijftig meter door voordat-ie naar de zijkant gaat”, zei Omrins manager REC Seerp Bosch in een interview met de Harlinger Courant, toen het bouwterrein voor de oven nog een zandvlakte was.
 
“ledereen kan met eigen ogen zien dat de pluim niet opstijgt door de ‘virtuele pijp’, maar direct na het verlaten van de 44 meter hoge pijp in een vrij smalle bundel horizontaal uitwaaiert”, schrijft Reitsma in zijn brief, die vorige week op het stadhuis werd afgeleverd.
 
Volledig artikel op website Harlinger Courant