Spring naar hoofd-inhoud

Inkt en antivries spoelen aan op Terschelling

WEST-TERSCHELLING - Honderden zakken met inktpatronen zijn zaterdag aangespoeld op Terschelling. De cartridges kwamen terecht op het Noordzeestrand, tussen paal 2 en paal 5.

Een deel van de zakken is gaan lekken en laat een kleurrijk spoor achter op het zand. De inktpatronen die heel bleven, zijn een prooi voor de jutters op het eiland. Op Marktplaats worden ze inmiddels in grote aantallen te koop aangeboden.

Daarnaast spoelden zaterdag drie kleine containers en een aantal blauwe vaten met een licht irriterende vloeistof aan. Het zou onder andere gaan om antivries-achtige vloeistof. Volgens de kustwacht vormt het spul geen gevaar voor de volksgezondheid en het milieu.

Volgens Peter van Oorschot van de Kustwacht wordt de vloeistof vrij makkelijk opgenomen in het zeewater. Wie de verpakkingen tegenkomt op het strand dient wel "enige voorzichtigheid in acht te nemen". Het chemische spul kan irritaties achterlaten op de huid.

De minicontainers en de vaten komen uit een stukgeslagen container, die het motorschip Dirhami vrijdagavond tijdens een storm verloor op 15 kilometer ten noorden van Terschelling. Twee van de tien overboord geslagen bakken zijn inmiddels geborgen.

De lading hout die op de Noordzee drijft, lijkt aan de neus van de eilander jutters voorbij te gaan, zo verwacht de Kustwacht. De wind blaast de vracht langs het strand. Vrachtschip Aivita verloor vrijdag vijftig pakketten hout, zo'n 80 kilometer ten noorden van Terschelling. De Kustwacht vloog zaterdagochtend met een vliegtuig boven zee om te bekijken waar de pakketten naar toe gedreven zouden zijn. Het bergingsschip Friendship wordt ingezet om het hout uit zee te vissen.

Ook op de Afsluitdijk was het in het weekend raak met aanspoelend spul. Piepschuim, vissersnetten en plastic rommel. De vluchtstrook op de Afsluitdijk lag er dit weekeinde vol mee. De noorderstorm van vrijdag heeft het vanuit zee naar de dijk tussen Den Oever en Kornwerderzand geblazen. Rijkswaterstaat ruimt het vandaag op. "Het ziet er rommelig uit, maar op de vluchtstrook kan het geen kwaad", aldus Jenneke Blok van Rijkswaterstaat IJsselmeergebied.