Spring naar hoofd-inhoud

'Hulpverleners worden door regels weggepest'

West aan Zee

"De overheid pest vrijwillige hulpverleners weg als de regelgeving steeds opnieuw wordt aangescherpt. Vooral brandweerlieden haken te vaak vroegtijdig af vanwege de vele eisen waaraan ze moeten voldoen en de cursussen die zij moeten volgen." Die waarschuwende woorden liet burgemeester Jurrit Visser van Terschelling gistermiddag horen tijdens de nieuwjaarsreceptie van de KNRM in het boothuis van Paal 8.

De reddingmaatschappij en de brandweer drijven op Terschelling volledig op deinzet van vrijwilligers. "En daar hebben we in een kleine gemeenschap als de onze niet zoveel van", aldus Visser. De hulpdiensten zijn juist voor een waddeneiland van eminent belang. "Bij calamiteiten moeten we ons de eerste tijd immers zelf zien te redden."

Visser legde ook een accent bij de functie van de KNRM op het droge. "Als gemeente kunnen we regelmatig gebruikmaken van hand- en spandiensten." Hij herinnerde aan de recente nachtelijke zoekactie naar een 99-jarige inwoner.

De burgemeester reikte gisteren als voorzitter van de plaatselijke commissie van de KNRM drie medailles uit. Ben Pleysier, Ties Pals en Jan Piet Rijf kregen deze voor respectievelijk 10, 20 en 35 jaar trouwe dienst bij de reddingmaatschappij. Deze onderscheiding is in het leven geroepen om personen te eren, die gedurende meer dan tien jaar op vrijwillige basis een bijdrage leveren aan de openbare orde en veiligheid.