Spring naar hoofd-inhoud

Heiploeg stoot schelpdieren af aan Lenger

HARLINGEN - Directeur Simon Lenger heeft de schelpdierbedrijven overgenomen van Heiploeg uit Zoutkamp.

Het gaat om verwerkingsbedrijven in Harlingen, Yerseke, Bergen op Zoom, Denemarken en Engeland. In Frankrijk is een verkoopkantoor. Bij de nieuwe Shellfish Group werken 250 mensen, van wie 35 in Harlingen. De jaaromzet bedraagt €80 miljoen. "Het was beter dat wij ieder onze eigen weg gingen", legt Lenger de stap uit. ,,Tussen beide onderdelen bestond te weinig samenhang en te weinig synergie." Heiploeg trekt zich terug op de garnalen, nu de mechanische kokkelvisserij op de Waddenzee is verboden. Lenger ziet wel mogelijkheden om met de kokkels, de mosselen, de wulken en de tapijtschelpen door te gaan. De schelpdierdivisie is de afgelopen maanden al ingekrompen met 75 mensen, van wie zeven in Harlingen.

Voor de vestiging in Harlingen, die Lenger in 1995 zelf binnenbracht bij Heiploeg, voorziet de directeur de komende jaren ,,een beetje groei''. Naast de kokkels - voortaan afkomstig van handvissers en uit het buitenland - zal Harlingen ook mosselen uit de Waddenzee gaan verwerken. Er loopt een proef met de mosselkweek op paalkorven, waarvan de resultaten veelbelovend zijn. De vleziger, zandloze mosselen die daar af komen, hoeven niet meer in Zeeland te verwateren, maar kunnen direct worden verwerkt. Naast de 35 eigen werknemers in Harlingen biedt Lenger nog eens 40 mensen van een toeleveringsbedrijf werk.

 

In Yerseke wil Lenger zich concentreren op mosselproducten met toegevoegde waarde, zoals complete mosselmaaltijden voor in de magnetron. Ook maken ze er mengsels van zeebanket.

 

De omzet van €80 miljoen zal volgens Lenger binnen twee jaar oplopen tot boven de €100 miljoen. Die groei komt voornamelijk van de buitenlandse vestigingen die voor aanvoer van schelpdieren moeten zorgen.

 

Bij een buitenlandse vestiging experimenteert het bedrijf ook met een methode om kokkelzaad te kweken, dat zou kunnen worden uitgezet op het Wad. Maar dat is nog toekomstmuziek. Momenteel hoort Lenger berichten dat het Wad ,,volledig onder kokkelzaad'' ligt. Zo veel is er sinds 1980 niet geweest. Het koude weer in maart zou de schelpdieren tot voortplanting hebben bewogen. ,,Als de mechanische visserij niet was verboden, konden we er vijf jaar op vooruit.''

 

De uitkoopregeling voor de kokkelvissers, die nog in de maak is, heeft voor het nieuwe bedrijf The Shell Fish Group geen gevolgen. De schadevergoeding van het rijk gaat nog naar Heiploeg. Overigens verliest Heiploeg met de afsplitsing van de schelpdieren maar een klein deel van zijn omzet. Die bedroeg in het laatste bekende boekjaar €355 miljoen.

 

Simon Leger vertrekt bij Heiploeg Holding, waar hij mede-directeur was. Hij blijft er wel aandeelhouder.