Spring naar hoofd-inhoud

Grote zandsuppletie op westkop Ameland

HOLLUM - Ter versterking van de noordwestpunt van Ameland laat Rijkswaterstaat komend voorjaar 2 miljoen kubieke meter zand opspuiten.

Hiervan is 400.000 m voor het strand bestemd. De rest komt onder water, deels op de geulwand.
Het gebied voor de kust tussen paal 2 en 3 kent volgens de ambtenaren van Kustlijnzorg een sterke achteruitgang. In het voorjaar van 2004 is er ook zand opgebracht, maar toen is de wand van het Westgat niet meegenomen. De erosie kan onmogelijk worden opgevangen door alleen op het strand of alleen onder water een suppletie uit te voeren.

Rijkswaterstaat wil in de rest van het land ook nog 8 miljoen kuub zand voor de kust leggen. Dat zal gebeuren op Texel, bij Den Helder, ter hoogte van 's-Gravenzande en op Schouwen.

De grootste klus wacht bij Den Helder, waar meer dan 6 miljoen kubieke meter ophoging nodig is. Met de zandsuppleties wil het rijk de basiskustlijn op orde houden, vooral op die punten waar geen ruimte is voor enige dynamiek.

De toestand op Vlieland en Schiermonnikoog wordt door Rijkswaterstaat gunstig genoemd. De eilanden bewegen zich juist zeewaarts. Op Terschelling is ook niks aan de hand. Op de plaatsen waar de zee er de beoogde kustlijn af en toe overschrijdt, kan dit geen kwaad.