Spring naar hoofd-inhoud

Grote brand industrieterrein Harlingen

HARLINGEN - Zaterdagochtend is er een grote brand geweest op de Hermeskade in Harlingen.

Het gaat om de bedrijven Schelpenwinning Waddenzee en de Kringloopwinkel Estafette van Omrin. De brandweer heeft de brand met veel materieel bestreden.

Stand van zaken 8.15 uur
Brandweer concentreert zich vooral op 2 tanks met vet van Sonac naast de brandende locatie. De tanks worden natgehouden. Rook wordt minder en gaat lager hangen. Rook veroorzaakt prikkende ogen en zere keel. Blijf daarom uit de rook vandaan. Mensen die daar vlakbij wonen: hou voor de zekerheid ramen en deuren gesloten. Voor mensen die naar de veerboot moeten: afslag Harlingen Havens is afgesloten. Volg de aanwijzingen van de politie op. Omleidng via Kimswerderweg (afslag West of Centrum).

Stand van zaken 9.00 uur
De brand is onder controle, maar het sein meester is nog niet gegeven. Parkeerterrein Tjerk Hiddes is op dit moment nog afgesloten ivm rookontwikkeling.

Verkeersafzettingen worden opgeheven (update 9.15 uur)
Hoewel de brand nog niet meester is worden de wegen rondom Harlingen weer vrijgegeven, behalve de Harlingerstraatweg door Midlum. Ook het langparkeerterrein Tjerk Hiddes is weer toegankelijk voor parkeren eilandgangers.

Beide bedrijfspanden, Schelpenwinning Waddenzee en de kringloopwinkel van Omrin, zijn verloren gegaan. Een kraan trekt het pand van Omrin uit elkaar om de brand beter te kunnen blussen. De brand ontstond in een container die naast het pand van de Schelpenwinning stond. Daarna sloeg het vuur over op het bedrijfspand. Enige tijd bereikte het vuur ook de Kringloopwinkel. In de panden waren geen mensen aanwezig. In het gebouw van Schelpenwinning stonden machines en materieel, in dat van Omrin voornamelijk huisraad. De brandweer wist te voorkomen dat het vuur oversloeg naar twee tanks met vet van Sonac. De tanks stonden in de buurt van het vuur.

Hoe de container in brand raakte is nog niet bekend. De politie doet onderzoek naar de oorzaak.