Spring naar hoofd-inhoud

Grootschalige theatervoorstelling op Afsluitdijk

Bert Visscher speelt de hoofdrol in ‘Leeghwater’

Bert Visscher zal in september de hoofdrol spelen in ‘Leeghwater’, een grootschalige drive-in-theatervoorstelling over de pioniersgeest. Halverwege de Afsluitdijk, ter hoogte van de kleinste bewoonde plaats van Nederland (Breezanddijk), zal een verlaten vluchthaven worden omgebouwd tot het decor van ‘Leeghwater’. Nooit eerder vond er een evenement van deze grootte op de Afsluitdijk plaats. Leeghwater wordt tien keer gespeeld, van 11 tot en met 22 september. Iedere voorstelling is er plaats is voor 250 auto’s. In totaal worden er 10.000 bezoekers verwacht. Autokaarten zijn verkrijgbaar via www.leeghwater.nu.


De zeventiende-eeuwse Leeghwater staat bekend als drooglegger en uitvinder. In september volgt het publiek echter een hedendaagse pionier: een rasoptimist die lak heeft aan doemdenkers. Problemen zijn uitdagingen en ‘kan niet’ bestaat niet, vindt de 21ste-eeuwse uitvinder Leeghwater (Bert Visscher). Hij stelt zich ten doel om het energievraagstuk op te lossen. Wars van tegenslag en doemdenkerij begint Leeghwater aan een nieuwe toekomst – of iets wat daar op lijkt. Hij komt echter in het vaarwater van een visser en zijn gezin, die hier niet op zitten te wachten. Of wel?


Onderweg naar de voorstelling kan het publiek afstemmen op Radio Breezanddijk. Eenmaal aangesloten rondom de buitenhaven op de Afsluitdijk barst Leeghwater los. Op en rond het water vertellen acteurs, dansers, muzikanten én de autoradio een volledig door muziek gedragen verhaal over tomeloze energie, om midden op de Afsluitdijk de pionier in jezelf te doen ontwaken. Een onvergetelijk drive-intheaterspektakel over innovatie en traditie, met 100 acteurs, dansers en musici op de meest desolate plek van Nederland.


Naast Bert Visscher wordt Leeghwater gespeeld door Jan Tekstra (Soldaat van Oranje - de musical, De Drentse Bluesopera), Ellen Pieters (Spijkers met Koppen, Op Hoop van Zegen, De Zangeres), Albert Secuur (NNT, Woensdag Gehaktdag), Hanneke Last (o.a. het O.T., Orkater, A'dam - E.V.A).  De muziek is in handen van Jan Tekstra en de Band Zijlstra, o.l.v. Jeroen Zijlstra. ‘Leeghwater’ is geschreven door Jan Veldman. De productie is in handen van de mannen van BUOG, Bedenkers en Uitvoerders van Ongewone Gebeurtenissen: Pieter Stellingwerf (regisseur) en Kees Botman (decor en techniek).


Een voorproefje van de voorstelling wordt geboden in de vorm van de clip van 'De Kus', een van de liedjes uit Leeghwater. Deze is te bekijken op www.leeghwater.nu  of rechtstreeks op Vimeo: https://vimeo.com/66271725