Spring naar hoofd-inhoud

Groot nautisch evenement in Den Helder

Vroegere Rijkswerf in teken van Willemsoord Werfgoed

DEN HELDER - Willemsoord bestaat tweehonderd jaar. Van 1 tot en met 3 augustus staat deze vroegere Rijkswerf in Den Helder in het teken van het grote nautisch evenement ‘Willemsoord Werfgoed’.

Een indrukwekkende vloot, bestaande uit meer dan 170 historische bedrijfsvaartuigen, neemt deel aan deze manifestatie. De vloot ligt afgemeerd aan de Flaneerkade en in de grachten van de museumhaven rond het Willemsoordcomplex. Alle bezoekende schepen zijn aangesloten bij de Landelijke Vereniging tot Behoud van het Historisch Bedrijfsvaartuig (LVBHB), kortweg het Historisch Bedrijfsvaartuig genoemd. Het bezoek aan Den Helder wordt gecombineerd met de jaarlijkse zomerreünie en het veertigjarig bestaan van de vereniging. De meeste schepen arriveren op donderdag 31 juli.

Publieke activiteiten
Tijdens het evenement zijn er publieke activiteiten zoals straattheater, muziek, een nautische markt op de kades en rondvaarten. Op zondag nemen circa dertig bedrijfsvaartuigen deel aan een zeilrace op het Marsdiep. Het Lichtschip Texel, de werkplaatsen in Gebouw 73 en 't Schipperscafé zijn open voor publiek. Voor organisator Stichting Museumhaven Willemsoord is het evenement een ideale gelegenheid om te laten zien hoever de opzet van de museumhaven is gevorderd. Deze haven kreeg onlangs nog een extra impuls dankzij een grote subsidie van het Waddenfonds. Willemsoord Werfgoed sluit ook aan op de Noord-Holland Biënnale 2014, een culturele manifestatie die dit keer 'het Noordhollands Kanaal' als thema heeft.

Fotowedstrijd ‘200 jaar Willemsoord’
In samenwerking met het WebBuro organiseert Willemsoord BV in het kader van haar 200 jarig bestaan een fotowedstrijd over het leukste plekje, de mooiste ervaring, het indrukwekkendste evenement, of iets dat de deelnemer bindt met Willemsoord. Om geen belemmeringen op te leggen aan de creativiteit van de deelnemer is de vrijheid van fotograferen groot gehouden. De foto dient anderen enthousiast te maken over een onderwerp op Willemsoord. Het is duidelijk dat ‘Willemsoord Werfgoed’ zich bij uitstek leent als onderwerp voor de wedstrijddeelnemers. De deelnemers uploaden de foto of foto’s voor 1 oktober 2014 via een formulier dat is te vinden op www.willemsoordbv.nl. De foto’s mogen niet groter zijn dan 2.5 MB en worden eigendom van Willemsoord BV, die de winnaars op de website plaatst. Er zijn aantrekkelijke prijzen te winnen zoals een fotocamera, een diner voor vier personen in een restaurant op Willemsoord, tien bioscoopkaartjes en een wijnproeverij voor zes personen.