Spring naar hoofd-inhoud

Geslaagde test olieschermen

Rijkswaterstaat daagt fabrikant uit tot nieuwe standaard

Op donderdag 7 februari 2008 heeft Rijkswaterstaat op de Waddenzee bij Harlingen een geslaagde proef gehouden met nieuwe olieschermen. Door de zware specificaties die Rijkswaterstaat bij de opdrachtverlening stelde, werd de Finse fabrikant Lamor uitgedaagd een nieuwe standaard te zetten. Met het nieuwe materiaal zijn Rijkswaterstaat en de aannemers die er mee moeten werken, optimaal toegerust een eventuele calamiteit met olie in de Waddenzee te bestrijden.

24/7
Rijkswaterstaat en de aannemers die worden ingezet voor oliebestrijding staan 24 uur per dag en 7 dagen per week paraat om voor eventuele calamiteiten op de Rijkswateren. Binnen ongeveer één uur kunnen zij ter plekke in actie komen. Met de nieuw aangeschafte olieschermen kan dat nog sneller en efficiënter gebeuren. De schermen zijn te gebruiken tot windkracht zes. Gesleept door twee boten verzamelen de schermen in een soort trechtervorm de olie waarna een ander schip het betrekkelijk eenvoudig kan opzuigen. Het is ook mogelijk de olie aan het einde van de trechter van het water te scheiden en in een soort enorme drijvende zak op te vangen.

Formule 1
Op verschillende strategische plekken langs de Waddenkust staan containers met het nieuwe materiaal. Bij een calamiteit wordt deze container met een heftruck naar de waterkant gereden. Met een eigen stroomvoorziening worden de schermen, totaal 2 x 200 meter, van een grote haspel afgerold. Via een van de Formule 1 overgenomen koppeling worden daarbij de drijvers met lucht vol geblazen. De bovenzijde van het scherm bestaat uit drijvers van ca. 3 meter lengte. Mocht er een drijver lek raken, dan blijven er genoeg luchtcompartimenten over om het scherm drijvend te houden. Onder de drijvers hangt het feitelijke scherm dat dankzij kettingen aan de onderkant goed in het water blijft hangen zodat er geen olie ontsnapt.

Nieuwe standaarden
Rijkswaterstaat heeft bij het uitvragen van de offertes zware eisen en specificaties gesteld aan het nieuwe materiaal. Het was de Finse fabrikant Lamor die uiteindelijk de opdracht, goed voor 6 containers van ongeveer 85.000 Euro per stuk, binnen wist te halen. Een vertegenwoordiger van de fabrikant liet tijdens de presentatie en proef van het nieuwe materiaal in Harlingen weten dat ze er flink aan hebben moeten werken om aan de strenge eisen te voldoen en dat zij dankzij deze opdracht van Rijkswaterstaat nieuwe standaarden hebben weten te zetten voor oliebestrijdingsmateriaal.