Spring naar hoofd-inhoud

Familie Von Bernstorff boos over berichten terugeisen Schiermonnikoog

GORLOW - De adellijke familie Von Bernstorff uit het Duitse Gorlow bij Gorleben, onderzoekt wie verantwoordelijk is voor het nieuws dat deze familie het eiland Schiermonnikoog weer in handen zou willen krijgen.

"We zijn zeer geschokt door deze berichten en vinden dat we ten onrechte in een zwart daglicht worden gesteld", zegt Fried Graaf Von Bernstorff. Hij zegt dat z'n vader Andreas inmiddels met de zaak bezig is en de bron probeert te achterhalen. "Hij is momenteel op zakenreis. Ik weet nog niet of de zaak een juridisch vervolg krijgt."

Het nieuws houdt de familie terdege bezig. "Want we hebben een uitstekend contact met de bewoners van het eiland. Dat willen we graag zo houden. Geen haar op ons hoofd die er aan denkt om via juridische weg het eiland weer in bezit te krijgen. Het is totale onzin wat er wordt beweerd. Bij ons in Duitsland zouden we zeggen: "dit is een Ente."

De Von Bernstorff's hadden het eiland van 1893 tot direct na de Tweede Wereldoorlog in hun bezit. De eilanders spreken nog altijd vol trots over de in hun ogen sociale familie. Volgens Fried Graaf Von Bernstorff wordt er binnen de familie wel eens over het eiland gesproken, maar meer om herinneringen op te halen. "En dan altijd in positieve zin. We nemen de fotoboeken ter hand en dan stellen we vast dat het een mooi eiland is met prachtige natuur. M'n vader en moeder (gravin Anna/red) gaan soms nog naar Schiermonnikoog, maar ik ben er bijvoorbeeld nog nooit geweest."

De Telegraaf meldde eerder deze week dat de adellijke familie het eiland weer in bezit zou willen hebben. "Klinklare nonsens", aldus Fried. "Maar inmiddels hebben we wel al een a-viertje met boze reacties van mensen. Wij moeten ons nu verdedigen tegen onzin." In 1961 betaalde de Duitse staat 60.000 Duitse marken aan de familie ter compensatie.