Spring naar hoofd-inhoud

Faillissement treft bouw gemeentehuis

Crisisberaad op Terschelling WEST-TERSCHELLING - De bouw van het nieuwe gemeentehuis op Terschelling ligt stil, doordat hoofdaannemer HBC uit Hoogeveen het faillissement heeft aangevraagd.

Volgende maand hadden de ambtenaren van Terschelling het nieuwe kantoor al willen betrekken. Het gemeentebestuur houdt vandaag crisisberaad.
Het dreigende bankroet van HBC komt voor de Schylger bestuurders als een volslagen verrassing. Het gemeentehuis is op het dak en de inrichting na praktisch klaar. Daarna zou HBC het bestaande gemeentehuis verbouwen en een verbinding tussen beide panden maken.

De Drentse aannemer liet vrijdagmiddag telefonisch weten dat het de bouw moet staken. De gemeente heeft de bouwwerf direct afgesloten en bewaking ingesteld. Onduidelijk is nog in hoeverre onderaannemers, onder wie installateur Ruijg uit Lies, uit de voeten kunnen.

De bouw van het Terschellinger gemeentehuis kent nogal wat tegenslagen. Na de aanbesteding vorige zomer ging de bouw pas in januari van dit jaar van start. Technische problemen over de gevels hielden de zaak op, verklaarde burgemeester Jurrit Visser destijds.

De nieuwbouw bevat veel glas en stalen constructies. In maart lag de bouw ruim drie weken stil door het gebruik van een verkeerde coating op de staalconstructie. De extra kosten kwamen voor rekening van de onderaannemer. Dit bedrijf is later failliet gegaan.

Het hoogste punt van de nieuwe vleugel werd in mei bereikt. Eind oktober zouden de ambtenaren hun nieuwe werkplek kunnen innemen, was de verwachting. De gemeenteraad heeft voor de hele operatie €5,3 miljoen uitgetrokken.

De Terschellinger aannemer Jaap Bos was aanvankelijk ook betrokken bij de bouw. Dit bedrijf heeft zich inmiddels teruggetrokken. De failliete aannemer is hoofdzakelijk in Groningen en Drenthe actief als bouwer van woningen en scholen.