Spring naar hoofd-inhoud

Eilandscholen vragen zorgtoeslag

LEEUWARDEN - De basisscholen op de Friese waddeneilanden willen een toeslag voor een goede begeleiding van leerlingen die speciale hulp nodig hebben. Ze vragen het ministerie van onderwijs om een extra bedrag van €726.000 per jaar.

 

Alle basisscholen in Nederland staan vanaf dit najaar financieel op eigen benen. Ze krijgen een jaarbudget waarmee ze zich moeten redden. Voor de eilandscholen is dit bedrag niet toereikend, zegt Gerk Kazemier van de christelijke scholen op Terschelling.

De scholen op Ameland, Schiermonnikoog, Terschelling en Vlieland moeten alle leerlingen van de eilanden zelf opvangen. Voor kinderen die vanwege een stoornis of handicap extra zorg nodig hebben, zijn er geen scholen voor speciaal onderwijs in de buurt. De basisscholen hebben extra personeel nodig om deze leerlingen goed te kunnen helpen.

Begin jaren negentig kregen de scholen al eens een extraatje van de toenmalige staatssecretaris van onderwijs, Tineke Netelenbos. Het ging om zes extra leerkrachten. In de periode daarna hebben de scholen op de wal voortdurend extra faciliteiten gekregen, maar de eilander scholen niet meer, aldus Kazemier. Dit willen zij nu rechtgezet hebben.