Spring naar hoofd-inhoud

Eilanders in protest tegen visverbod

BALLUM - Het visverbod dat visserijminister Gerda Verburg oplegt per 1januari 2011maakt een einde aan een eeuwenoude traditie op de Waddeneilanden. De eilanders vinden het onbegrijpelijk, want de visstand wordt door hun traditie totaal niet geschaad.

Vroeger was het vissen pure noodzaak om te overleven. Tegenwoordig is het een populaire hobby. Jong en oud doen het af en toe. Zij beleven zo een mooie dag in de natuur.

De VVD op Ameland heeft een standaardbrief gemaakt die eilanders naar Den Haag kunnen sturen. Andere fracties staan er ook achter. Volgens liberaal Jan Nagtegaal uit Ballum zijn er op 'zijn' eiland alleen al driehonderd verstuurd. De brieven staan op de site van de partij en zijn bij winkels neergelegd. Op Terschelling en Vlieland wordt ook breed geprotesteerd.

Vissers langs de wal worden eveneens getroffen. Via de Eilander Raad en de Tweede Kamer willen de eilanders voorkomen dat het plan 'Brussel' haalt en wordt ingevoerd. Verburg stelt in het zogeheten aalbesluit dat er niet meer gevist mag worden met staande netten. Volgens haar kan hier paling mee gevangen worden en stranden bruinvissen in de netten.

Onzin, aldus de eilanders. De mazen zijn hooguit 3 bij 3 centimeter. De palingen kunnen er gewoon doorheen. En bruinvissen komen nooit zo dicht bij de eilanden.