Spring naar hoofd-inhoud

Eiland eist klaarheid over veerbotenwet

WEST-TERSCHELLING - De concessiewetgeving voor veerdiensten moet binnen twee maanden op tafel liggen. Dat eist de raad van Terschelling van staatssecretaris Tineke Huizinga (Verkeer en Waterstaat).

Ook wil de raad per direct opheldering over de stand van zaken. Ze wil weten waar de wet op blijft steken, stelt de raad in een gisteravond unaniem aangenomen motie, gesteund door b. en w.
Terschelling verwijt de staatsecretaris nalatigheid en wijst op de grote problemen die ontstaan door het uitblijven van de wetgeving. De concessie moet een einde moet maken aan de concurrentieslag tussen de rederijen Doeksen en Eigen Veerdienst Terschelling (EVT).

Voor de gemeente wordt het steeds moeilijker om uitvoering te geven aan het huidige contract met rederij Doeksen en Rijkswaterstaat, dat twee jaar geleden in afwachting van de concessie is afgesloten. Omdat EVT een eigen aanlegplek wil, staat de gemeente voortdurend voor de rechter om het ligplaatsenbeleid overeind te houden.

Volgens burgemeester Jurrit Visser wordt de wet, die inmiddels door de Raad van State is getoetst, naar verwachting rond de jaarwisseling gepubliceerd. Visser maakte ook bekend dat er voor EVT meer ruimte komt aan de getijdenbruggen.

De rederij kan maar beperkt afvaren, omdat ze anderhalf uur vóór en een uur na de afvaarttijden van Doeksen geen gebruik mag maken van de aanleginrichting. Rijkswaterstaat heeft nu geconcludeerd dat de venstertijden voor Doeksen wel erg royaal zijn.