Spring naar hoofd-inhoud

Eerste zilte aardappel geoogst op Texel

DEN HOORN - Het heeft wat voeten in aarde gehad, maar de eerste zouttolerante aardappel van zilte grond is gisteren gerooid op Texel. Dat gebeurde op het proefveld van de stichting Zilte Proeftuin bij Den Hoorn.

De Waddengroep heeft het eerste initiatief genomen, vertelt Marc van Rijsselberghe uit Den Burg en vertegenwoordiger van de groep. "Door een goede zoetwaterlens is de landbouw op Texel vaak wel in staat om gangbare gewassen te telen. Maar die lens is dun en de verzilting neemt toe".

Het veredelingsbedrijf Fobek uit het Friese Sint Annaparochie heeft met collega-bedrijf Biemond aardappelrassen uitgeprobeerd, met zilttolerantie. De eerste proef ziet Fobek-directeur Peter Keijzer als een haalbaarheidsstudie. Hij zette daarom de, min of meer, bekende rassen Spunta, Draga, Hanza en Nicola in. "Van Spunta is bekend dat deze aardappel in het zilte Noord-Afrika redelijk goed gedijt. Die ziet er hier ook goed uit. Daarmee gaan we zeker verder veredelen", aldus Keijzer.

Een proef in Zeeland liep stuk op het feit dat overvloedige regenval het zilt uit de bodem spoelde. Om dat te voorkomen, koos Keijzer voor druppelirrigatie, waarmee elk uur zout water werd toegevoegd aan de grond.

Meer informatie over dit onderwerp op deze website