Spring naar hoofd-inhoud

Dit jaar al proef met Japanse oester

DEN HAAG - Experimenten met het handmatig rapen van Japanse oesters in de Waddenzee starten nog dit jaar. Voor het zover is, moet duidelijk zijn wie de oesters mag rapen en waar dit precies wordt toegestaan. Minister Gerda Verburg antwoordt dit op vragen van de PvdA.

Ook start dit jaar een proef met 'geïntegreerde' visserij. Dat houdt in dat een aantal vissers samen één groepsvergunning krijgen op basis van een gezamenlijk visplan. Ze vissen met verschillende tuigen op meerdere soorten.

Oesters die door particulieren op het wad zijn gevangen en aangeboden aan een restaurant, kunnen overigens gezondheidsrisico's met zich meebrengen. Deze vangsten worden niet gecontroleerd door het Productschap Vis.

Minister Verburg antwoordt dit op vragen van de PvdA in de Tweede Kamer. Particulieren mogen 10 kilo per dag vangen. In theorie is het mogelijk dat zij oesters verkopen die giftige stoffen of ziekmakende bacteriën in zich dragen.

Een folder van het Productschap Vis moet deze rapers wijzen op mogelijke risico's, zegt Verburg. Er staat in waar en wanneer beter niet geraapt kan worden. Ook is er een website gemaakt.

Meer informatie en de brief van minister Verburg onder het thema visserij op deze website