Spring naar hoofd-inhoud

Containers uiteengereten op Noordzeebodem

WEST-TERSCHELLING - Rijkswaterstaat heeft nog geen besluit genomen over het bergen van de containers die de P&O Nedlloyd Mondriaan twee weken geleden op de Noordzee verloor.

De onderwaterrobot van het meetschip Sirfaea heeft nu 27 bakken op de zeebodem in kaart gebracht. ,,Ze liggen bijna allemaal in stukjes'', zegt Arjen de Boer van het Terschellinger bergingsbedrijf Noordgat.

Dat bemoeilijkt de berging. ,,Maar we zien nog wel mogelijkheden.'' In totaal gingen 58 zeecontainers vol sportschoenen, fitnessapparaten, textiel, gereedschap en sportspullen overboord. Daarvan zijn er 19 nog steeds spoorloos. Vanwege weersomstandigheden is het zoeken enkele dagen gestaakt.

De bakken bleken uiterst kwetsbaar te zijn. Noordgat probeerde met zijn boten bijvoorbeeld twee drijvende containers naar het strand te slepen. ,,Ik had alleen de helft er nog achter liggen. De rest was weggeslagen'', vertelt De Boer. ,,In het midden was het staal nog geen centimeter dik. Vroeger waren ze dikker.''

De Terschellinger vloedlijn is nu grotendeel opgeschoond van de duizenden schoenen. ,,Momenteel zijn we met de laatste 3 kilometer strand bezig'', zegt De Boer. ,,Ik denk dat tweederde van de sportschoenen door jutters is opge ruimd. Nu liggen er alleen maar van die slippertjes die je in hotels krijgt.''

Morgen is de klus geklaard, voorspelt de berger. Het is aan de douane en de verzekeraar om te bepalen wat er met het resterende schoeisel gaat gebeuren. De Boer verwacht dat de brut zal worden vernietigd. De P&O Nedlloyd Mondriaan verloor vrijdag in zwaar weer overigens opnieuw 52 containers in de Golf van Biscaje.