Spring naar hoofd-inhoud

Certificering zwerfvuil-project Fishing for Litter

Burgemeester mevrouw Van Kampen-Nouwen van de gemeente Wieringen en de voorzitter van KIMO Nederland en België de heer Westerman zullen op 5 juni 2010 om 11.00 uur in de haven van Den Oever vissersschepen certificeren die deelnemen aan het Fishing for Litter project.

Tevens wordt de hoeveelheid ingeleverd afval over 2009 officieel bekend gemaakt. De heer Van Berkum, raadslid van Wieringen, stelt een Award in voor de beste Fishing for Litter vissersboot welke jaarlijks zal worden uitgereikt.

Zeven vissersschepen uit de haven van Den Oever nemen deel aan het Fishing for Litter project. In dit project:
- wordt zwerfvuil uit de Noordzee/Waddenzee in big-bags aan land gebracht en verwerkt;
- wordt de bestaande vervuiling op zee teruggedrongen;
- worden de visgronden en stranden schoner;
- wordt het zwerfafval op zee zowel nationaal als internationaal op de agenda van overheden geplaatst.

Zwerfvuil komt niet alleen op straat voor: ook in de zeeën drijft veel afval dat daar niet thuishoort en wat gevolgen heeft voor milieu en de economie. Vissersschepen krijgen regelmatig zwerfvuil in hun netten.

Zeven schepen met thuisbasis Den Oever nemen al twee jaar deel aan het Fishing for Litter project. Zij gooien het vuil dat in de netten terecht komt niet meer terug in zee, maar brengen het aan de wal. Daar wordt het ingenomen, verwerkt en gemonitord.

Fishing for Litter is een project van KIMO Nederland en België, een vereniging van kustgemeenten voor de veiligheid en het milieu van de Noordzee en haar kuststreken. Aan het Fishing for Litter project nemen in totaal 81 schepen uit 12 havens deel waardoor jaarlijks meer dan 300.000 kg afval uit zee wordt verwijderd.