Spring naar hoofd-inhoud

Bruinvis gestrand op Texel

Op dinsdag 25 februari spoelde aan het eind van de middag een levende bruinvis aan op het Texelse strand bij paal 28. Strandvonder Jaap Groen trof het dier bij de branding aan. Dierverzorgers van Ecomare rukten uit om hem op te halen, terwijl medewerkers van SOS Dolfijn uit Harderwijk alvast richting Den Oever reden.

Hoofd dierverzorging van Ecomare Mariƫtte Smit was net terug van een stageweek in het Dolfinarium. Ze had een week lang meegelopen met de bruinvisverzorgers en kon haar nieuwe kennis dus meteen toepassen op het gestrande dier. Een van de manieren om de toestand van een bruinvis te controleren is het tellen van het aantal keer dat het dier ademhaalt in 5 minuten. Bij de overdracht hebben de verzorgers bovendien de temperatuur van het dier opgemeten. Deze waarden waren allebei goed.

De bruinvis is met de Ecomare-bus naar Den Oever gebracht, waar hij is overgedragen aan SOS Dolfijn. De bruinvis is vervoerd op een brancard, speciaal bestemd voor dolfijnachtigen. Deze dieren raken namelijk snel oververhit en hebben een hele gevoelige huid. Het materiaal van de brancard voorkomt beschadiging van de huid. De brancard hangt bovendien in een waterdichte bak. Tijdens de rit kan het dier dan nat en koel gehouden worden met lappen en sponzen.

Bij SOS Dolfijn wordt de bruinvis de eerste tijd constant begeleid. Het opvangen van bruinvissen is heel arbeidsintensief en wordt voor een deel met vrijwilligers gedaan. De eerste berichten van SOS Dolfijn over het dier zijn positief. Vooralsnog hebben de verzorgers geen afwijkingen gevonden en na de eerste nacht kan ze al zelfstandig zwemmen. De bruinvis, een vrouwtje van ongeveer 1.20 meter lang, is door de vinder Sienke genoemd.