Spring naar hoofd-inhoud

Brand in Eemshaven levert megaschade op

EEMSHAVEN - De brand die gisteren zes loodsen van op- en overslagbedrijf Veem & Factor in de Eemshaven veranderde in een smeulende puinhoop, heeft voor miljoenen euro's schade veroorzaakt.

Om een einde te maken aan de vuurzee en de daarmee gepaard gaande rookontwikkeling, werden gistermiddag grote kranen ingeschakeld om de smeulende karkassen met inhoud uit elkaar te trekken. De brandweer verwacht minstens tot en met vandaag bezig te zijn met nablussen.

Het vuur ontstond gistermorgen door nog onbekende oorzaak in het midden van de eerste loods, waar net als in de vijf andere gerecycled huisvuil lag opgeslagen. De vlammen sloegen snel om zich heen.

De brandweer dacht de brand om half negen onder controle te hebben. Ze probeerde de twee laatste loodsen vlammenvrij te houden. Dat bleek in de loop van de ochtend te mislukken en uiteindelijk hebben de zeventig ingeschakelde brandweermannen alle loodsen gecontroleerd laten afbranden. Ze kregen hulp van een Duitse blusboot.

Bij de vuurzee is niemand gewond geraakt. Vanwege de enorme rookontwikkeling werd de weg naar Delfzijl afgesloten voor alle verkeer. Ook de veerboot naar het Duitse waddeneiland Borkum kon door de rookontwikkeling niet uitvaren.