Spring naar hoofd-inhoud

Botsing garnalenkotters leidt tot juridisch conflict

AMSTERDAM

De Duitse justitie gaat een schipper uit Urk vervolgen. Hij wordt ervan beschuldigd dat hij in juni dit jaar een aanvaring tussen een Nederlandse en een Duitse garnalenkotter in de Eemsmond (grensgebied) heeft veroorzaakt. Bij de botsing kwam een Duitse schipper om het leven. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam woensdag bevestigd.

 

Het instellen van vervolging in Duitsland is opmerkelijk, omdat het Amsterdamse OM de zaak eveneens in onderzoek heeft.

Desondanks heeft de Duitse aanklager B. Gruhlich besloten een aanklacht in te dienen, omdat de Nederlandse justitie nog altijd niet heeft besloten of de 32-jarige Urker schipper voor de rechter moet verschijnen. Hierop heeft de Duitse officier besloten zelf actie te ondernemen.

 

Het OM in Amsterdam voelt zich echter niet onder druk gezet. "Het onderzoek naar de aanvaring loopt nog", zei een woordvoerder. "De zaak lag in eerste instantie bij het OM in Groningen. Het OM in Amsterdam heeft het dossier echter overgenomen, omdat de officier van justitie voor Noordzeezaken in Amsterdam zetelt. Het dossier bleek echter onvolledig, waarna extra onderzoek is gelast." Volgens het OM is hierover contact geweest met de Duitse justitie.

De woordvoerder verwacht dat de Urker schipper niet in Duitsland voor de rechter hoeft te verschijnen. "Er loopt op dit moment een onderzoek in Nederland. Daarom is de kans klein dat het ooit tot een uitlevering komt.", aldus de zegsman.

 

De Duitse garnalenkotter zonk op 11 juni van dit jaar na een aanvaring met een kotter uit Urk. Het ongeluk gebeurde in de Eemsmond, tussen de waddeneilanden Rottum en Borkum. De Duitse kapitein van het schip kwam bij de aanvaring om het leven. Twee andere opvarenden konden worden gered. Het schip uit Urk raakte slechts licht beschadigd.