Spring naar hoofd-inhoud

Bibberend met elkaar in zee

Nieuwjaarsduik niet meer weg te denken

Nieuwjaarsduik niet meer weg te denken in Delfzijl, Lauwersoog en Kropswolde

Door Eddy Schaank

Natuurlijk, dé nieuwjaarsduik van Nederland vindt elk jaar plaats op het strand van Scheveningen, waar duizenden onverschrokken vroege badgasten de vrieskou trotseren en zich massaal in de Noordzee werpen. Maar Noord-Nederland is niet achtergebleven.

 

Op de onmogelijkste plekken zijn inmiddels Nieuwjaarsduiken; in Hoogkerk, Sleen, De Wijk, Emmen, Nieuwe Pekela, Pesse en Ruinerwold. Bij gebrek aan zee wordt hier de toevlucht genomen tot plassen, sloten, ijsbanen en opblaaszwembaden. Maar in Kropswolde en Lauwersoog stappen de nieuwjaarsduikers in een groot meer en in Delfzijl gaan ze zelfs met elkaar in zee. Duizenden mensen op de dijk en honderden in de Eems. Dat is het beeld van de traditionele Nieuwjaarsduik in Delfzijl. Luide toejuichingen en de vrolijke klanken van het Delfzijlster Harmonie Orkest moeten de duikers verwarmen, maar het koude Eemswater blijkt altijd weer sterker. Al gaan sommigen er maar tot de knieën in. "De ijspegels hangen aan mijn voeten", tekenden wij eens op uit de mond van een verkleumde deelneemster. Op 1 januari zal wederom de gemeentelijke nieuwjaarsduik georganiseerd worden op het strand van Delfzijl. Deelnemers worden aan de start verwacht om 13 uur, waarna burgemeester Maritje Appel het startschot geeft. In het verleden waagden burgemeesters zich zelf nog wel in het water. Zo herinneren we ons burgemeester Ed Haaksman die onverschrokken tot zijn broekspijpen de branding inliep en wethouder Jan Huisman (nu burgemeester van het Zeeuwse Reimerswaal) die zelfs kopje onder durfde te gaan. Een half uur voor aanvang van het evenement is er voor de deelnemers de mogelijkheid zich om te kleden in het zwembad Aquariom. De organiserende zwem- en polovereniging de Eemsrobben raadt de deelnemers aan direct na de duik droge kleren of een warme badjas aan te trekken. En daarna zo snel mogelijk naar zwemcentrum Aquariom voor een kop warme erwtensoep, een borrel of allebei. Nieuwjaarsduiken van bescheidener omvang vinden elk jaar plaats op de stranden van Lauwersoog en Kropswolde. De Nieuwjaarsduik in het Lauwersmeer, georganiseerd door de enthousiaste jongeren van Leensweb.nl, is ter hoogte van het voormalige Expozee en het huidige restaurant Het Boze Wijf. De deelnemers dienen zich om 15.30 uur te melden, waarna ze om 16 uur in het water van de voormalige Lauwerszee mogen. Dit jaar is de duik iets later dan normaal om mensen de gelegenheid te geven voor hun zondagse bezigheden, zoals het bezoeken van een kerk. De Nieuwjaarsduik in het Zuidlaardermeer wordt voor de vijfde keer gehouden door duiksportcentrum Kontiki Diving uit Meeden. Begin dit jaar trotseerden vijftig deelnemers de kou, dit jaar wordt gerekend op het dubbele aantal duikers. De deelnemers kunnen zich omkleden in een grote legertent. Duikers van het duiksportcentrum zullen in het water waken voor de veiligheid van de deelnemers, EHBO-ers doen dat op de kant. Na een ongetwijfeld frisse duik staat er een gratis kom snert klaar in paviljoen Meerwijck. Wie mee wil doen moet zich telefonisch opgeven bij Kontiki (0598- 382488/ 06-10831061) of paviljoen Meerwijck (0598-323225). De deelnemers worden tussen 12.45 en 13.15 uur verwacht in het paviljoen. Om 13.30 worden de duikers het water in geschoten.

 

Midwinterfestival Schiermonnikoog

Op Schiermonnikoog verzorgen eilanders op donderdag 29 december een midwinterfestival. Op diverse verrassende locaties in het dorp worden van 15 tot 18 uur kleine voorstellingen gegeven, muziek gemaakt, verhalen verteld, oude sagen uitgebeeld en een expositie getoond. De toeschouwers en toehoorders wordt 'verrassende combinaties van eilander talenten' beloofd. Kaartjes voor de voorstellingen variëren van gratis tot vijf euro en zijn te verkrijgen bij het VVV op Schiermonnikoog.

 

Kloksmeren in Schildwolde

Op oudejaarsavond gaat in Schildwolde een groep ongetrouwde mannen op pad om geld op te halen voor hun aloude traditie: het kloksmeren. Vanaf 20 uur oudejaarsavond wordt twaalf uur lang de klok van de Juffertoren geluid. De klok mag niet stil komen te staan, want dan is de traditie verbroken. Even voor 20 uur wordt de klok symbolisch ingesmeerd met Berenburg. Daarna mag iedereen aan de touwen hangen. De Schildwolder traditie is al minstens twee eeuwen oud. Rond de toren worden twee feesttenten opgezet, een voor de jongeren en één voor de ouderen. Daarnaast vindt er een touwtrekwedstrijd plaats en wordt er vuurwerk afgestoken.

 

Op 1 januari kunnen liefhebbers zich weer in de ijskoude Eems storten.