Spring naar hoofd-inhoud

Bedrijven Eemsdelta achter crèche

Delfzijl - De Samenwerkende Bedrijven Eemsdelta (SBE) roept haar leden op de komst van Zeehondencrèche Lenie 't Hart naar Delfzijl te ondersteunen.

"De crèche is positief voor zowel de middenstand als het imago van Delfzijl", zegt voorzitter Cor Zijderveld.  

De SBE, waar circa 65 bedrijven bij zijn aangesloten, doet de oproep tijdens de ledenvergadering die in het voorjaar plaatsvindt. Zijderveld: "Bedrijven zijn vrij te kiezen hoe ze de komst van de crèche naar Delfzijl willen ondersteunen. Het zou met geld kunnen, maar het is ook heel goed mogelijk dat bedrijven hun kennis ter beschikking stellen."

De zeehondenopvang is nu nog in Pieterburen gevestigd. Zij ligt met de gemeente De Marne overhoop en wil nu verhuizen. De opvang koos voor Delfzijl, omdat deze gemeente bereid is 2,5 miljoen euro op tafel te leggen om dit mogelijk te maken. Hierdoor maakt de crèche meer kans op geld uit het zogeheten Waddenfonds. Als dit geld er niet komt, wil de opvang andere geldbronnen aanboren. Wellicht dat zij op tournee langs de bedrijven in de regio gaat. Zijderveld denkt dat de crèche de havenplaats aan een beter imago kan helpen. "Delfzijl staat weer in de belangstelling, maar nu niet omdat er moeilijkheden zijn." Hij denkt dat vooral middenstanders profiteren van de duizenden bezoekers die jaarlijks de crèche bezoeken. "Die mensen gaan geld uitgeven. En niet alleen in de crèche."  

Oorzaak van het conflict tussen De Marne en Lenie 't Hart is de verdeling van Europese subsidie voor een opknapbeurt van Pieterburen. 't Hart vindt dat een deel best aan de geplande nieuwbouw van de crèche kan worden besteed.