Spring naar hoofd-inhoud

'Banengroei dankzij kleine waddenvisser'

LAUWERSOOG - De visserij op de Waddenzee heeft toekomst, mits de vissers kleinschalig, flexibel en natuurvriendelijk aan de slag gaan. Als sector en handel er bovendien in slagen om de vangsten goed te vermarkten, behoort ook een groei van de werkgelegenheid tot de mogelijkheden.

Dit concludeert een werkgroep met vertegenwoordigers van natuurorganisaties, noordelijke overheden en het noordelijke visserijbedrijfsleven in een conceptplan voor duurzame visserij op de Waddenzee.

Het plan is geschreven op verzoek van landbouw- en visserijminister Gerda Verburg en werd gisteren gepresenteerd tijdens een bijeenkomst in Lauwersoog.

De visser op het Wad in 2020 is niet een specialist maar meer allrounder, zei Floor Quirijns van visserijonderzoeksinstituut Imares, die de noordelijke werkgroep begeleidt. Afhankelijk van de seizoenen en de prijzen vist hij op garnalen, mosselen, kokkels, harder, oesters of zeebaars.

De vissers gebruiken vistuig dat de bodem minder beroert en minder bijvangsten oplevert dan nu. Ook stellen ze samen met natuurorganisaties beheersplannen op en wijzen gebieden aan waar visserij wel of niet mogelijk is. Anderzijds moet de overheid het starre vergunningstelsel versoepelen zodat het makkelijker wordt om van de ene naar de andere tak visserij te schakelen. (GPD)