Spring naar hoofd-inhoud

Arriva wint zaak busvervoer Schier

Schiermonnikoog - Taxibedrijf Boersma op Schiermonnikoog mag niet langer toeristen met kleine busjes van en naar de veerboot vervoeren. Dat is de uitkomst van een kort ge ding dat vervoerder Arriva tegen het taxibedrijf had aangespannen.

Boersma moet een dwangsom van duizend euro per dag betalen als het wel toeristen van de veerboot oppikt met busjes. Dat geldt dan alleen voor passagiers die niet van tevoren hebben besproken.

Arriva had het kort geding aangespannen, omdat het taxibedrijf volgens de streekvervoerder steeds meer klanten 'inpikte'. Arriva heeft een vergunning en daarmee het alleenrecht om mensen met bussen te vervoeren op het eiland.
Een uitzondering geldt voor het zogenaamde 'besloten vervoer', waarbij vooraf groepen een bus bestellen. Dit soort vervoer mag Boersma nog wel uitvoeren. Arriva-woordvoerster Bennink toont zich tevreden. "Wij zijn nu eenmaal exclusief concessiehouder en de acties van Boersma kostten ons gewoon klanten."

Klaas Boersma, eigenaar van het gelijknamige taxibedrijf, zegt niet zo goed te snappen waarom Arriva nu opeens zo'n ophef maakt over zijn bedrijf. "Ik doe dit al meer dan dertig jaar. Het zal wel zijn omdat het allemaal wat minder wordt. Maar de fietsverhuurder is in feite een veel grotere concurrent. Die verhuurt fietsen rechtstreeks vanaf de boot voor meerdere dagen, terwijl dat ook eigenlijk niet mag. Ik denk dat de effecten van deze uitspraak wel zullen meevallen. Ik moet gewoon meer mensen van tevoren een taxi laten bespreken. Dat mag wel."