Spring naar hoofd-inhoud

Amelander strand is schoonste van het land

NOORDWIJK - De zeestranden van de Friese Waddeneilanden zijn door de bank genomen de schoonste van Nederland.

Ameland spant de kroon en ontving daarvoor gisteren in Noordwijk de Gouden Wimpel van de stichting Nederland Schoon.

Wethouder Nico Oud noemt het ,,een mooie reclame''. ,,We willen graag de waddendiamant heten. Nou glimt ie pas echt.'' Het eilandbestuur werkt voor het schoonhouden van het strand samen met de juttersvereniging.

Die haalde in drie weken 1500 kilo troep van de zeereep, voornamelijk afkomstig van de kustvaart. Oud ziet de prijs als ook als hulde aan de paviljoenhouders, die op hun yerrein hun best doen om het strand vrij te houden van zwerfafval.

Voor de uitverkiezing van het schoonste strand inspecteerden mensen van de ANWB drie keer per seizoen 92 zilte stranden, verdeeld over 28 gemeenten. Ameland won, doordat al zijn vier stranden in de top tien eindigden.

Alleen het strand van Vrouwenpolder in het Zeeuwse Veere kon wedijveren met die van Ballum en Buren. Veere stelde er echter ook rommeliger stranden tegenover.

De inspecties maakten duidelijk dat de Friese eilanden eruit springen vergeleken bij de rest van de kust. Bij de Friese inspecties kwam er in 70 procent van de gevallen het oordeel ,,zeer schoon'' uit de bus, tegen 43 procent van de overige stranden.

Terschelling eindige als vijfde in de competitie. De oostelijke stranden waren hier duidelijk schoner dan die van Midsland en bij West. Vlieland en Schiermonnikoog als veertiende en Vlieland als 23-ste.

Harlingen eindigde één na laatste - net voor Wassenaar - doordat het strandje aan het eind van het seizoen ,,vuil'' werd bevonden. Bij aanvang van het seizoen was het Harlinger strand nog perfect in orde.

De strandinspecties werden voor het vijfde jaar gehouden. Volgens woordvoerder Annemarie Biemans van Nederland Schoon kan nu 98 procent van de kuststranden er qua zwerfvuil mee door. Dat is vooral de verdienste van de gemeenten, die wettelijk verantwoordelijk zijn voor de afvalverwijdering.