Spring naar hoofd-inhoud

Ameland wil inspraak over Waddenzee

BALLUM - Amelanders moeten meer inspraak krijgen in het Waddengebied. Daarom moet er op provinciaal of gemeentelijk niveau een organisatie komen die alle waddenzaken regelt.

 

Dat schrijft Algemeen Belang Ameland (ABA) deze week in een brief aan minister Sybilla Dekker van ruimtelijke ordening en milieu. De partij maakt zich grote zorgen over de afnemende invloed van de eilanders op de 'ruimtelijke organisatie' van het Waddengebied. Volgens de partij neemt 'Den Haag' veel besluiten over de Waddenzee en de eilanden zonder de plaatselijke bevolking te horen.

 

Typisch eilander activiteiten, zoals mosselrapen, garnalenkruien en strandrijden, zijn daardoor in het geding, aldus fractievoorzitter Tjeerd Kooiker. ,,Iedere keer als er een nieuw plan wordt vastgesteld, moet je oppassen dat die activiteiten overeind blijven."

 

ABA pleit daarom voor een bestuursorgaan op provinciaal of gemeentelijk niveau dat over de Wadden besluit. Kooiker: ,,Nu gaan er zoveel organisaties over de Waddenzee. Terwijl juist de eilanders altijd een grote rol hebben gespeeld in het Waddengebied. Wij hebben Den Haag niet nodig om te zeggen hoe we het moeten doen."