Spring naar hoofd-inhoud

Ameland erkent fouten rond kenniscentrum

BALLUM - De Amelander raad zal in de toekomst beter worden geïnformeerd over de uitvoering van grote projecten.

Bij de ontwikkeling van het Kennis- en Innovatiecentrum en het Redding- en Maritiem Informatiecentrum is daarmee het nodige misgegaan. Het college neemt de aanbevelingen uit een rapport van de rekenkamer ter harte, aldus burgemeester Albert de Hoop gisteravond tijdens de commissievergadering.
Uit het onderzoek van de rekenkamer blijkt dat het college diverse transacties deed zonder de raad daar in te kennen. Voorts wekte het college de schijn van belangenverstrengeling door te nauw samen te werken met de Stichting Amelander Musea. Die kon beschikken over een rekening van de gemeente. Bovendien deden ambtenaren werk voor de stichting, zonder dat de uren in rekening werden gebracht.

Volgens Han van Heerde (Ameland '82) heeft het college tevens ten onrechte de schijn gewekt dat er dekking was voor een bedrag van zo'n 2 miljoen euro. De rekenkamercommissie heeft geen bewijs gevonden dat de ING bank daarvoor een lening zou hebben willen verstrekken.

Van Heerde vermoedt dat het college de raad mogelijk een onverantwoord besluit heeft laten nemen door onjuiste informatieverstrekking. Ook Jan Verbiest (VVD) wilde weten hoe het zat met de 2 miljoen euro.